Vissoorten

De Meerval

visseninspanje-7-van-8

De hoogste aangetoonde leeftijd bij een meerval was 80 jaar. Afmetingen van 150 tot 180 cm zijn voor een volwassen exemplaar van ca. 25 jaar onder de juiste leefomstandigheden heel normaal en zeker in de Ebro.

Zeer veel exemplaren echter overschrijden zelfs de twee meter. De grootste betrouwbare meting betreft een exemplaar met een lengte van 278 cm en een gewichtsmassa van 144 kg, gevangen in de Po in Italië. Tot een lengte van ca. 130 cm is de meerval een betrekkelijk slanke vis, maar daarboven nemen omvang en massa drastisch toe.

Doorgaans worden de meervallen in de Ebro vanaf de kant met Halibut pellets gevangen. Voor enkele jaren geleden mocht er met levend of dood aas worden gevist en daar werden kleinere formaten karpers en palingen voor gebruikt. Dit is later bij wet in Spanje verboden en er staan zware boetes op als een visser met het verboden aas wordt gesnapt.

U kunt de meerval ook tot een aanbeet verleiden met groot kunstaas wat achter de boot wordt gesleept (trollen). Vaak kan ook een grote haak met een flinke dot wormen of inktvis, meerval in de boot brengen.

Velen geven echter de voorkeur om de meerval vanaf de kant met Halibut pellets te bevissen. Het aas aan de hengels wordt met de boot uitgevaren naar een vooraf gemarkeerde plek in de Ebro en daar te water gelaten.

Doorgaans worden de gemarkeerde plekken regelmatig van bodemvoer (pellets) voorzien om de meervallen in de buurt te houden.

Voor de beste resultaten is per dag een zak pellets (20 kilo) per twee personen gewenst.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij vertellen u precies hoe u een meervalhaak aan de onderlijn voor de meerval moet maken en op welke manier u deze aan de hoofdlijn kunt bevestigen.

Ook het bevestigen van vervangend lood als gewicht wordt u uitgelegd en met een voorbeeld getoond, want niets is vervelender dan een vaste loodmontage van twee, tweehonderd en vijftig  gram aan de hoofdlijn, terwijl u een meerval aan het drillen bent.

 

Als een meerval de pellets aan de hair van de onderlijn als aas heeft genomen, dan volgt er een explosieve aanbeet, die het uiterste van uw hengel en molen vergt, maar ook al uw lichamelijke krachten vraagt voor de daarop volgende dril.

Een gehaakte meerval gebruikt zijn totale gewicht en zijn enorme kracht om los te komen van de haak en dat is zo’n fysieke belevenis voor u als visser, dat u alle krachten aan moet wenden om de dril tot een goed einde te brengen.

Als de meerval is gehaakt, kunt u kiezen om hem vanaf de oever te drillen en op de mat op de kant te brengen, maar als u kiest voor het drillen vanuit een visboot, dan kunt u rekenen op een lange strijd omdat de gehaakte meerval niet snel naar de oppervlakte is te krijgen door zijn gewicht en enorme vechtlust. Voor welke manier u ook kiest om een meerval te vangen en te drillen, kunt u er vanuit gaan dat het een belevenis is, die u nog lang bij zal blijven.

 

 

De Karperkarper18kgzijdelings

De Ebro herbergt enorme aantallen scholen karpers, waar de meervallen graag op jagen om zich te voeden. Voornamelijk komen er schubkarpers en minder spiegelkarpers voor. Gewoonlijk vangt men er schubkarpers van 6 tot 15 kilo, maar vele karpervissers en meervalvissers vangen met regelmaat schubkarpers zwaarder dan 20 kilo en met uitschieters naar 25 kilo en hoger.

Bij de meervalvissers, die met Halibut pellets op de bodem vissen, worden zware karpers vaak als bijvangst gevangen, maar als men gericht op de karper vist, zijn flinke aantallen karpers per dag haalbaar en zijn uitschieters in gewicht meer regel dan uitzonderingen.

Als aas kunnen boilies gebruikt worden (vis of zoete smaken), maar ook pop-ups, maïs, lunchworst, aardappel en de karpers kunnen ook met Halibut pellets aan een hair gevangen worden, aangezien vaak scholen karpers azen op de uitgestrooide voerpellets op de bodem die voor de meervallen zijn uitgestrooid en deze van de bodem oppeuzelen.

De karpers in de Ebro zijn qua kracht en uithoudingsvermogen niet te vergelijken met karpers die bijvoorbeeld in Nederland worden gevangen. Als u een karper mocht haken met een gewicht van 25 kilo, dan bent u daar even een tijd zoet mee om deze in het net te krijgen. U zult versteld staan van de kracht die deze vissen tentoonspreiden en het materiaal waarmee u vist tot het uiterste wordt getest op degelijkheid.

Het vissen op karper wordt vanaf de kant gedaan, vaak op dezelfde manier als u thuis gewend bent. De lijnen met het aas worden uitgevaren en op de uitgekozen plekken gedeponeerd en als bijvangst kunt u soms ook rekenen op kleinere meervallen.

Getijden

Het karpervissen is doorgaans het hele jaar productief en zelfs in de “koudere” maanden van het jaar worden vele karpersessies beloond met mooie vangsten.

Als u eenmaal een sterke 40 of 50 ponder karper uit de Ebro op de onthaakmat heeft gekregen en thuis opnieuw uw vangsten bekijkt, dan verlangt u direct naar de volgende sessie waar wij u wederom met raad en daad bij zullen staan.

 

De snoekbaars

De snoekbaarzen in de Ebro zijn net zo talrijk als de andere aanwezige vissoorten en zijn het hele jaar door te vangen, maar soms geven de roofvissers de “koudere” maanden van het jaar de voorkeur.

Met shads, spinners, pluggen en lepels zijn deze rovers te verleiden tot een aanbeet en vechten tot hun laatste zucht om los te komen. Verticalen met shads op de snoekbaars is een veel toegepaste techniek en brengt vele en soms grote snoekbaarzen in de boot.

 

Verticalen doet men dan ook vanuit een boot, die u langzaam laat driften op de stroming van de Ebro.

Een dieptemeter of fishfinder in de boot is onontbeerlijk om de structuur van de bodem in kaart te brengen, want de snoekbaars is te vinden op schuine taluds, tussen rotsblokken, beplantingen onder water en diepe(re) kuilen in de bodem.

Drillen

Is een snoekbaars eenmaal gehaakt, dan kan het drillen beginnen. Met uitgekiend materiaal is het zuiver een plezier om op snoekbaars te vissen en de klappen op de top van de verticaalhengel, veroorzaakt door een vechtende snoekbaars zijn legendarisch.

Voor deze manier van vissen heeft u weinig materiaal nodig, dan een verticaalhengel, molen, shads en een schepnet om uw ‘buit’ binnenboord te halen.

 

Vissen in Spanje.nl, staat dan ook volledig achter deze fijne tak van sportvissen ook in de “koudere” maanden van het jaar.