Koken met Rox

Salade met gerookte zalm en dressing van blauwe kaas

35 MINUTEN 

4 personen

Ingrediënten

  • sperzieboontjes 400 g
  • krulandijvie of gewone andijvie 1
  • blauwe kaas 50 g
  • mosterd 2 koffielepels
  • azijn 1 scheutje
  • slaolie een scheutje
  • zure room 2 eetlepels
  • bieslook enkele sprieten
  • kappertjes 1 koffielepel
  • citroen ¼
  • peper
    sjalot 1
  • waterkers 100 g
  • gerookte zalm 400 g
  • eieren 4
  • grof zout

Bereiding

Breng een hoge kookpot met water aan de kook voor de eieren en een andere kookpot met een snuifje zout voor de groenten.

Kuis de boontjes en kook ze net gaar in de kookpot met gezouten water.

Scheur de andijvie in stukken en leg ze op ijskoud water. Laat ze vervolgens even uitlekken.

Snijd de blauwe kaas in blokjes en doe ze in een mengkom.

Doe er 2 eetlepels kokend water bij en meng tot je een soort pasta bekomt.

Doe er de mosterd bij met een scheutje azijn, de slaolie en de zure room.

Snijd de bieslook en en de koffielepel kappertjes fijn en voeg ze toe aan de vinaigrette.

Spoel de boontjes onder koud water wanneer ze gaar zijn en houd ze even apart.

Breng de vinaigrette op smaak met het citroensap en kruid bij met peper.

Snijd de sjalot fijn.

Doe de sjalot met de boontjes, de waterkers en de andijvie in een mengkom. Breng de salade op smaak met een scheutje dragonazijn, zout en peper.

Leg enkele sneetjes gerookte zalm op een bord.

Giet een flinke scheut azijn in de hoge kookpot met kokend water, voor de eieren.

TIP Je moet de azijn kunnen proeven als je proeft van het water. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.

Breek elk ei in een aparte koffiekop. Houd de dooier altijd heel.

Roer met een lepel of een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat.

Giet het (eerste) ei in het midden van de pot zacht kolkend water. Roer nog even voorzichtig met de garde in een cirkel rond het ei. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar.

Druppel wat van de dressing van de blauwe kaas over de zalm en de salade.

Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een schuimspaan, zodat het water weglekt.

Leg het gepocheerde ei op de salade en werk af met een beetje grof zout en wat extra peper van de molen.